ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είπαν για μας...

Posted in Ανακοινώσεις - Γνωστοποιήσεις

Θεσσαλονίκη 28/08/2013

Στηρίζω την καινοτομία, ναι στηρίζω μια καινοτόμο ιδέα που εξυπηρετεί την ζήτηση και ενδυναμώνει τον επαγγελματία . Ας κινηθούμε λοιπόν προς το μέλλον και οι παλιοί με την εμπειρία μας και οι νεότεροι επαγγελματίες με την φρέσκια ματιά σε νέες πρακτικές, με σκοπό την ανάπτυξή μας.

Βασικά θέματα όπως η αξιοποίηση της ζήτησης, η υποβολή προσφοράς, η αξιολόγηση του επαγγελματία που λειτουργούν στην πλατφόρμα “energyinbusiness” δημιουργούν μία παγκόσμια κοινότητα που αναπτύσσεται από τους χρήστες της για τους χρήστες της.

Καλή μας επιτυχία !

ΚΑΖΑΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Αρχιτέκτων Μηχανικός

Πτυχιούχος Πολυτεχνείου ΤΟΡΙΝΟ Ιταλίας . Α . Μ .ΤΕΕ 45285.

Ειδικότητα στην συντήρηση και αναπαλαίωση κτηρίων.

Mελετητής , ελεύθερος επαγγελματίας .

Το πείραμα του Χάρι Χάρλοου και η σημερινή πραγματικότητα

Posted in Ενδιαφέροντα Άρθρα

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2013 στο PrisonPlanet

Το παρακάτω πείραμα βασίζεται σε... πιθήκους/μαιμούδες αλλά σίγουρα μέσα από αυτό μπορούν να ταυτιστούν ανθρώπινες συμπεριφορές που ο καθένας από εμάς έχει εισπράξει στην καθημερινότητα του...

Ο Αμερικανός ψυχολόγος ερευνητής Χάρι Χάρλοου (Harry Harlow) έκλεισε πέντε πιθήκους σε ένα μεγάλο κλουβί, στην οροφή του οποίου κρέμονταν δεμένη με σκοινί μια μπανάνα. Ακριβώς κάτω από την μπανάνα, ο Χάρλοου τοποθέτησε μια σκάλα, έτσι ώστε οι πίθηκοι να μπορούν ν' ανεβούν και να την πάρουν.

Όταν ένας πίθηκος επιχειρούσε να ανεβεί την σκάλα για να πιάσει την μπανάνα, τότε όλοι οι πίθηκοι καταβρέχονταν με παγωμένο νερό. Όταν σταματούσε το κατάβρεγμα με το παγωμένο νερό, οι πίθηκοι επιχειρούσαν και πάλι ν' ανεβούν την σκάλα και να πάρουν την μπανάνα, αλλά η νέα ψυχρολουσία που ακολουθούσε, τους έκανε να σταματούν την προσπάθειά τους. Αφού επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία για μερικές φορές ακόμα, στο τέλος οι πίθηκοι εγκατέλειψαν τελείως την προσπάθεια τους να πάρουν την μπανάνα, συνδέοντας και συσχετίζοντας την τιμωρία τους με το παγωμένο νερό μ' αυτήν ακριβώς την προσπάθεια.

Στην επόμενη φάση του πειράματος, ο Χάρλοου αντικατέστησε τον έναν από τους πιθήκους, με έναν άλλον που δεν είχε την εμπειρία της ψυχρολουσίας. Όταν αυτός -φυσιολογικά- επιχείρησε να ανέβει την σκάλα για να φτάσει την μπανάνα, τότε οι υπόλοιποι τέσσερις πίθηκοι που γνώριζαν τις συνέπειες της προσπάθειάς του, του επιτέθηκαν εμποδίζοντάς τον να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Το ίδιο σκηνικό συνέβαινε, έως ότου ο νεοφερμένος πίθηκος εμπέδωσε πως η προσπάθειά του να πάρει την μπανάνα εξαγρίωνε τους άλλους τέσσερις πιθήκους που του επιτίθονταν με πολύ άγριες διαθέσεις, οπότε σταμάτησε κι αυτός οριστικά την προσπάθεια του ν' αποκτήσει την μπανάνα.

Στην συνέχεια, ο Χάρλοου αντικατέστησε έναν ακόμη πίθηκο. Κι αυτός, ο νέος πίθηκος, όπως ήταν αυτονόητο θέλησε να σκαρφαλώσει στη σκάλα και να πιάσει την μπανάνα. Και πάλι όμως εξελίχτηκε η ίδια σκηνή: Οι υπόλοιποι πίθηκοι, μαζί κι αυτός που δεν είχε καταβραχεί με παγωμένο νερό, του επιτέθηκαν ματαιώνοντας την προσπάθειά του.

Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε, έως ότου αντικαταστάθηκαν όλοι οι πίθηκοι. Έτσι, τώρα, στο κλουβί υπήρχαν πέντε πίθηκοι, που κανένας τους δεν είχε δεχτεί την τιμωρία της ψυχρολουσίας και φυσικά αγνοούσαν για ποιον λόγο συνέβαινε αυτή. Κάθε φορά όμως γίνονταν το ίδιο ακριβώς πράγμα: Ο νεοφερμένος πίθηκος που επιχειρούσε να πάρει την μπανάνα, δέχονταν την επίθεση των υπόλοιπων. Γίνονταν δηλαδή υπερασπιστές ενός κανόνα, χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Γιατί πολύ απλά, «έτσι βρήκαν τα πράγματα»...

Μήπως βρίσκετε κάποιες ομοιότητες και με την ανθρώπινη πραγματικότητα;